banner
NEWSROOM
banner
Μεταβολή φορολογικής κατοικίας
Με την ΠΟΛ 1201/2017 η φορολογική διοίκηση διευθετεί τα διάφορα θέματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια ως προς την δυνατότητα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας (ν.4172/2013 & ν.4174/2013). Συγκεκριμένα, Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και σε αυτή την περίπτωση αιτούνται την αλλαγή της φορολογικής κατοικίας προκειμένου τα εισοδήματα της αλλοδαπής να μην φορολογούνται στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, προκειμένου φυσικό πρόσωπο να μεταφέρει την φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλει στην Δ.Ο.Υ στην οποία ανήκει σχετική αίτηση καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η χώρα στην οποία δηλώνει κάτοικος. Η αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, του έτους που ακολουθεί το έτος αναχώρησης.

Τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει  υποβληθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ είναι : πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου έχει εγκατασταθεί ή. Εναλλακτικά, μπορούν να προσκομιστούν αντίγραφο της εκκαθάρισης ή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε στο εξωτερικό. Στην περίπτωση που η φορολογική αρχή του εξωτερικού αποδεδειγμένα δεν εκδίδει τα παραπάνω δικαιολογητικά, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε δημόσια αρχή όπου θα αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή του.

Επιπρόσθετα, ο φορολογούμενος  οφείλει να προσκομίσει εναλλακτικά και όχι περιοριστικά, έγγραφα πρόσληψης ή σύμβαση εργασίας και υπαγωγή του στην ασφαλιστική νομοθεσία της χώρας αυτής, μίσθωση κατοικίας, εγγραφής των τέκνων σε σχολεία της αλλοδαπής κ.λ.π

Στην περίπτωση που ένας μόνο από τους συζύγους αιτείται τη μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας ενώ ο άλλος παραμένει φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, θα πρέπει να υποβάλλονται επιπλέον και αθροιστικά τα πιο κάτω:

    - στοιχεία για την απασχόλησή του στην αλλοδαπή (σύμβαση εργασίας, πρόσληψη κ.λ.π)
    - στοιχεία για την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στην αλλοδαπή,
    - στοιχεία για την ύπαρξη ιδιόκτητης ή μισθωμένης κατοικίας του και λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στην αλλοδαπή καθώς και
    - στοιχεία για την απόκτηση φορολογικού, ασφαλιστικού ή αντίστοιχου μητρώου στην αλλοδαπή (πχ ΑΜ κοινωνικής ασφάλισης)

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφασή της η Διεύθυνση Επίλυσης  Διαφορών (ΔΕΔ), έκανε δεκτό το δικαίωμα υποβολής ξεχωριστής δήλωσης και για τα ζευγάρια στα οποία ο ένας εκ των δυο συζύγων είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν μετά την υποβολή της αίτησης και το αργότερο εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου. Όλα τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να είναι νόμιμα επικυρωμένα.

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ υποχρεούται να αποφανθεί για το αίτημα εντός δύο μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών. Στην περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο φορολογούμενος μεταφέρεται στην Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού. Διαφορετικά, στην περίπτωση απόρριψης μπορεί να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή και να προσφύγει στα Διοικητικά δικαστήρια.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει υποβάλλει την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά εμπρόθεσμα, αλλά το αίτημά του απορριφθεί, υποχρεούται να υποβάλει

δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος (παγκόσμιο εισόδημα) το αργότερο μέχρι τη λήξη του επόμενου φορολογικού έτους από αυτό που αφορούσε το αίτημα μεταφοράς, χωρίς την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση  (μη προσκόμιση δικαιολογητικών ή εκπρόθεσμη υποβολή), η δήλωση θεωρείται εκπρόθεσμη και επισύρει την επιβολή προστίμου.

Όλα τα παραπάνω έχουν εφαρμογή για αιτήσεις που υποβάλλονται εντός του 2017 και αφορούν μεταβολή κατοικίας για τα έτη 2016 και επόμενα αντίστοιχα. Ειδικά, φορολογούμενοι που υπέβαλλαν αίτηση εντός του 2017 και απορρίφθηκε ,μπορεί να προβούν εκ νέου σε υποβολή νέας δήλωσης.