banner
NEWSROOM
banner
Αλλαγές στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία
Εργατική Νομοθεσία Με το Ν. 4488/2017, ο οποίος ψηφίστηκε την 7η Σεπτεμβρίου 2017, εισάγονται σημαντικές αλλαγές στην ελληνική εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, κατά τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου από το Σ.ΕΠ.Ε., οι ευρισκόμενοι στο χώρο εργασίας υποχρεούνται να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα, εφόσον τους ζητηθεί από τους διενεργούντες τον έλεγχο Επιθεωρητές Εργασίας.  Επίσης, πέραν του εργοδότη, επιβάλλεται και σε οποιονδήποτε τρίτο πρόστιμο για άρνηση εισόδου και πρόσβαση στο χώρο εργασίας, την άρνηση παροχής στοιχείων ή πληροφοριών ή την παροχή ανακριβών πληροφοριών. Αν κατά τη διενέργεια ελέγχου και από την Οικονομική Αστυνομία, διαπιστωθεί η μη αναγραφή εργαζομένου στον Πίνακα Προσωπικού, επιβάλλεται πρόστιμο (10.500€) από το Σ.ΕΠ.Ε., χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια (από το Σ.ΕΠ.Ε.). Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρούν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη -κατά την ισχύουσα νομοθεσία- υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη της πραγματοποίησής της. Οι εργοδότες υποχρεούνται να αναγγέλλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» τις αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης, τις καταγγελίες σύμβασης εργασίας, τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου, εντός 4 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης της απασχόλησης.  Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει χωρήσει οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».  Στην περίπτωση αυτή, η εξώδικη δήλωση του εργοδότη επιδίδεται στον εργαζόμενο το αργότερο μέσα σε 4 εργάσιμες ηµέρες από την οικειοθελή του αποχώρηση και η αναγγελία γίνεται την επόμενη εργάσιμη ηµέρα από την επίδοση της εξώδικης δήλωσης.  Αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα οι παραπάνω υποχρεώσεις, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη. Οι εργοδότες υποχρεούνται να εφοδιάζουν τους εργαζόμενους με αντίγραφο του Πίνακα Προσωπικού, όταν αυτοί απασχολούνται εκτός έδρας. Ασφαλιστική νομοθεσία Αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον Ε.Φ.Κ.Α. συμψηφίζονται με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. και τρίτους φορείς για τους οποίους ο Ε.Φ.Κ.Α. συνεισπράττει εισφορές.  Αν δεν υπάρχουν οφειλές ή αν ύστερα από τον συμψηφισμό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους ως εξής:
  1. Στις περιπτώσεις μισθωτών, ύστερα από αίτηση των δικαιούχων.
  2. Στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ύστερα από την ετήσια εκκαθάριση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Το υπερβάλλον ποσό μπορεί να παραμείνει στον Ε.Φ.Κ.Α. ως πιστωτικό υπόλοιπο, συμψηφιζόμενο με τις επόμενες εισφορές, μετά από αίτηση των παραπάνω προσώπων.
Από 1η Ιανουαρίου 2017, αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί που προβαίνουν σε διακοπή εργασιών στη Δ.Ο.Υ. παύουν, πλέον, να έχουν υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ως αυτοαπασχολούμενοι.