Η χορήγηση δανείου κατόπιν έγγραφης συμφωνίας από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα προς εργαζόμενο (εταίρο ή και μέτοχο) αποτελεί παροχή σε είδος.Η παροχή προσδιορίζεται ανά φορολογικό έτος και υπολογίζεται κατά το μήνα στον οποίον έγινε.Ως αποτίμηση λογίζεται η διαφορά μεταξύ των τόκων που υπολογίζονται με βάση το μέσο επιτόκιο αγοράς και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενος βάσει του έγγραφου συμφωνητικού.. Προσοχή,σε περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη σύμβαση, ως παροχή σε είδος λαμβάνεται το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου.
Ως μέσο επιτόκιο αγοράς λαμβάνεται το επιτόκιο των τραπεζικών δανείων σε ευρώ, προς ιδιώτες, με τη μεθοδολογία που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας ανά μήνα, ανά κατηγορία και ανά υποκατηγορία δανείου. Σε περίπτωση προκαταβολής μισθού άνω των τριών μηνών, ως επιτόκιο λαμβάνεται το χαμηλότερο από τα επιτόκια κάθε κατηγορίας δανείου από τον πίνακα της Τράπεζα της Ελλάδας, όπως ισχύουν κατά το μήνα χορήγησης της προκαταβολής. Στη σύμβαση δανείου θα πρέπει να αναγράφεται ο σκοπός,διαφορετικά θα λαμβάνεται ως επιτόκιο,αυτό που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδας για τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς , το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τα επιτόκια των λοιπών κατηγοριών.
Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή για εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2014 και μετά.
Λόγω του ότι η αποτίμησή τους των παροχών σε είδος (άρθρο13 του N.4172/2013 ) είναι σχεδόν αδύνατη κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, με την ΠΟΛ.1072/2015 έγινε δεκτό ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους προσαυξάνει το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων.
Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών (3) μηνών, θεωρούνται δάνειο από την επιχείρηση προς τους εργαζόμενους. Επομένως, για τις προκαταβολές μισθών έως τρεις μήνες δεν υπολογίζεται πρόσθετη παροχή σε είδος για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος.
Στην περίπτωση προκαταβολών μισθών, που εξοφλούνται μέσω μηνιαίων κρατήσεων από τις αποδοχές των υπαλλήλων, υφίσταται δανειακή σχέση και υπόκειται σε τέλη χαρτοσήμου 3% ή 2% πλέον εισφοράς υπέρ ΟΓΑ 20%.
Επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή των ποσών αυτών που χορηγούνται σε εργαζομένους, καθώς αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τη Φορολογία Εισοδήματος και τη Φορολογία τελών χαρτοσήμου παρακάτω πίνακας,βοηθά στην κατανόηση της εφαρμογής των περιπτώσεων ανά κατηγορία.
27 Ιανουαρίου, 2018
Φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση χορηγήσεων δανείων προς εργαζομένους (εταίρους ή μετόχους) –παροχή σε είδος