banner
NEWSROOM
banner
Oμαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά προγράμματα
Πολλές επιχειρήσεις παρέχουν στα στελέχη τους την δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά προγράμματα.   Τα προγράμματα αυτά προβλέπουν συνήθως την καταβολή ασφαλίστρων, τόσο από τον εργοδότη όσο και απο τον εργαζόμενο με την λήψη του ποσού του ασφαλίσματος με τα τυχόν κέρδη στο τέλος του προγράμματος είτε εφάπαξ είτε με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης.   Aσφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζομένου, στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, συνεπώς αυτά τα ποσά δεν φορολογούνται ως μισθός για τον εργαζόμενο κατά το χρόνο αυτό .   Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση καταβολών απο τον εργαζόμενο ως μέρους του μισθού του, τα ποσά υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.   Αντίθετα θα προκύψει αυτοτελής φορολόγηση κατά το χρόνο λήξης του συνταξιοδοτικού προγράμματος, όταν δηλαδή ο εργαζόμενος θα εισπράξει από την ασφαλιστική εταιρεία το ασφάλισμα είτε εφ εφάπαξ, είτε ως περιοδική σύνταξη. Ο φόρος υπολογίζεται:   α) σε 15% για κάθε περιοδικά καταβαλλόμενη παροχή β) σε 10% για εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή μέχρι 40.000 ευρώ/ ή 15% ( με 50% προσαύξηση) γ) σε 20% για εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή κατά το μέρος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ/ ή 30% ( με 50% προσαύξηση)   Οι παραπάνω συντελεστές προσαυξάνονται κατά 50% σε περίπτωση είσπραξης από τον δικαιούχο ποσού πρόωρης εξαγοράς (δηλ. πριν τη λήξη του συμβολαίου). Δεν θεωρείται πρόωρη εξαγορά κάθε καταβολή που πραγματοποιείται σε εργαζόμενο, σε περίπτωση απόλυσής του ή πτώχευσης του εργοδότη.   Αντίθετα, η είσπραξη του ασφαλίσματος, λόγω οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζόμενου από την επιχείρηση (εφόσον δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις) συνιστά περίπτωση πρόωρης εξαγοράς.   Ο προαναφερθείς φόρος παρακρατείται κατά την πληρωμή του ασφαλίσματος από τις ασφαλιστικές εταιρείες (άρθρα 59 και 62 ΚΦΕ) και δεν οφείλεται περαιτέρω φόρος εισοδήματος από τους δικαιούχους για το ποσό αυτό. Ωστόσο, το ληφθέν ασφάλισμα βαρύνεται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης συναθροιζόμενο με τα λοιπά εισοδήματα του φορολογουμένου κατά την εκκαθάριση της δήλωσής του.   Η καταβολή των ασφαλίστρων αποτελεί εκπιπτόμενη δαπάνη για τις επιχειρήσεις.   Θα πρέπει να σημειωθουν και τα παρακάτω απο την εμπειρία και την κοινή πρακτική:  
  • Οι ασφαλιστικές εταιρείες συμβάλλονται με επιχειρήσεις σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και με μικρό αριθμό στελεχών, πχ 3 άτομα.
  • Η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τακτικές μηνιαίες καταβολές (ως ποσοστό μισθού ή συγκεκριμένο ποσό μηνιαία) αλλά και έκτακτες. Στα περισσότερα προγράμματα η τακτική καταβολή ορίζεται μια φόρα κάθε έτος. Η έκτακτη καταβολή , συνήθως ορίζεται στο συμβόλαιο η μέγιστη αξία της, και η πρακτική είναι να μην υπερβαίνειτο 25-30% των ετήσιων αποδοχών.
  • Οι πρόωρες εξαγορές μέρος του ασφαλίσματος, επιτρέπονται μετά την παρέλευση καποιου χρονικού διαστήματος (παράδειγμα: έκτακτη καταβολή σε εργαζόμενο το 2019 ποσού 10.000€ δεν μπορεί να εξαγοραστεί πρόωρα απο τον εργαζόμενο το 2020)