banner
NEWSROOM
banner
Φορολογική αντιμετώπιση βραχυχρόνιων μισθώσεων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού(τύπου Airbnb)
Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού έφερε ο Νόμος 4472/17καθώς και η ΠΟΛ.1187/2017.  Έτσι, διευκολύνεται η εφαρμογή της φορολογικής νοµοθεσίας και ρυθμίζονται οι μισθώσεις εντός της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως έχουν αναπτυχθεί στην χώρα έως σήµερα.

Ως προς την φορολογία, το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα του άρθρου 21 του ΚΦΕ (ν.4172/2013), όπως ισχύει.

Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού απαλλάσσεται του Φ.Π.Α.

Ως προς τις προϋποθέσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού ,ακίνητα νοούνται:

  • το διαμέρισμα,
  • η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας,
  • οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια,
  • τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών. Τα «Ακίνητα» που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση δύναται να είναι ενιαίοι χώροι, ή να μισθώνονται τμηματικά.

Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους. Ως διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει την διαδικασία  βραχυχρόνιας μίσθωσης στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού με υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού εγγραφής του στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Επίσης,ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης πραγματοποιεί ανά «Ακίνητο», έναντι της φορολογικής διοίκησης:

  • την εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,
  • την υποβολή της «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά μισθωτή,
  • την καταχώρηση στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος , ανά δικαιούχο εισοδήματος,

«Διαχειριστής ακινήτου» δύναται να είναι είτε κύριος του ακινήτου ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.

Στις περιπτώσεις που οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ/E.O.T),απαλλάσσονται της υποχρέωσης εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Ο διαχειριστής που δεν διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ),υποχρεούται στην υποβολή  Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής στην Α.Α.Δ.Ε και δεν υποβάλλει Δηλώσεις Πληροφορικών Στοιχείων Μίσθωσης Ακινήτων.

Δηλώσεις Πληροφορικών Στοιχείων Μίσθωσης Ακινήτων υποχρεούται να υποβάλει ο με οποιονδήποτε τρόπο κύριος του ακινήτου (π.χ νομέας, επικαρπωτής ) εφόσον αναθέτει τη διαχείριση του ακινήτου σε τρίτο.

Στις περιπτώσεις όπου δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω από τους διαχειριστές των ακινήτων επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων. Στη περίπτωση μη συμμόρφωσης,τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν έως το τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς “Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής” επιβάλλεται στον διαχειριστή του ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ.

Τέλος, ενδέχεται με υπουργική να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση αναφορικά με την ποσότητα των προς μίσθωση ακινήτων ή τις ημέρες μίσθωσης.